Studenckie życie jest OK! donosystudenckie@uniface.pl

Efekt cukru, a stan upojenia!

Efekt cukru, a stan upojenia!

Napoje wykorzystywane do robienia drinków mają wpływ na naszą dyspozycję alkoholową. Okazuje się, że drinki, na bazie napojów bez cukru upijają znacznie szybciej. To jedna z przyczyn dla których Panie w rywalizacji z Panami czasami przegrywają...

Naukowcy z University of North Texas sprawdzili wpływ napojów dietetycznych - szczególnie popularnych wśród kobiet, na proces wchłaniania alkoholu przez organizm. W ramach akademickiego eksperymentu podzielili ochotników na dwie grupy. Jedni spożywali drinki z napojami słodzonymi cukrem, drudzy wyłącznie te złożone z napojów dietetycznych – informuje serwis sfora.pl

Efekt? Osoby, które raczyły się drinkami na bazie napojów dietetycznych miały więcej alkoholu we krwi. Jak potwierdzają naukowcy za taki stan rzeczy odpowiada cukier, a raczej jego brak w przypadku dietetyków. Sztuczne słodziki nie mają właściwości cukru, który spowalnia proces wchłaniania alkoholu.

Odwieczny dylemat, narąbać się szybko czy delektować stanem upojenia? Jedno jest pewne kac zawsze nas dopadnie...

Źródło: sfora.pl

Źródło: http://sfora.pl